Historien om hunden og dagens bruk av hunder

Hvis du noen gang har tenkt til å få deg kjæledyr vil hunder være det beste valget. Igjennom flere århundre har hunder vært kjent til å være koselige, adlydende, og ikke minst de vakreste dyrene til å noen gang finne plass på jorda. Forskning og statistikk viser at omtrent hvert tredje hjem har et kjæledyr i Norge. Sannsynligvis vil kjæledyret være en katt eller en hund, som selvsagt er de vanligste kjæledyrene ikke bare i Norge, men omtrent i hele verden. Det er supre og fantastiske grunner til å velge en hund framfor andre dyr. I tillegg til det er det mye interessant ved hunden og dens kropp, hjerne og spesielt, dens opprinnelse.

Det latinske eller medisinske ordet for hund er Canis familiaris. Arten er et rovdyr og har igjennom årtusener bidratt til det menneskelige liv. Mennesker har 43 kromosomer, 23 fra mor og 23 fra far. Hunder, derimot, har 78 kromosomer, 39 fra hannhunden og 39 fra tispen. Alle hunder, med unntak av to arter, er med i gruppen “Canis”. Noe som regnes som fascinerende, er at hunden også regnes som en underart av ulven (Canis lupus på latin). For å være mer konkret, oppsto arten: hund for førti til seksti millioner år siden. Forskning og dets nye teknologi viser at DNAet til både ulven og hunden er nokså likt, noe som betyr at de har felles genetiske egenskaper. Et eksempel er artenes likhet når det gjelder utseende. Grand danois er en av verdens største hundeart, mens en av verdens minste, er for eksempel chihuahuaen. For 40 000 år siden begynte arten menneske og arten hund å leve sammen, og utnytte hverandres arbeidsevner. Hunden kan hjelpe på gården, hjelpe mennesker som uheldigvis lider av blindhet, og annet. For hunden, er det positivt at de har et tak over seg og at de alltid blir foret og passet på av eieren.


Det var ikke før år 1800 at mennesker først begynte å oppkalle og kategorisere raser i forskjellige lister, slik at de fikk en ordentlig oversikt over de millioner av år gamle dyrene. Dermed er det flere årsaker til at hvert tredje hus har et kjæledyr i sin husstand. For eksempel kan de hjelpe til på gården, passe på eldre mennesker, underholde og til og med elske eieren. Min hund, Ted, biter på mine fantastiske nye birkenstock. Mange lider av sosial angst, og det å ha en hund tilgjengelig hjemme kan bety mye for noen mennesker ettersom hunden selv er smart og følsom. Hundeutstillinger populære arenaer i det tjueførste århundre, og det kan blant annet tjene deg penger og sosialisere både hunden og mennesket. Noen av de mest familiære rasene er

Border collie, Bull terrier, grå elghund, Labrador retriever og Engelsk setter. Dermed er det mange naturfaglige årsaker til at hunden er det mest enestående og hjelpsomme dyret i verdenshistorien.

mts_wordx