Vanlige sykdommer hos hunder

Det er ikke til å stikke under en stol at også hunder kan bli syke. Lite bekymrer oss mer enn når vår beste venn får feber og blir slapp. Det er enkelte sykdommer som er mer vanlige hos hunder enn andre, og vi vil gi en oversikt over noen av disse her.

Oppkast

Som hos mennesker kan også hunder rammes av oppkast. Hunden kan ha spist noe den ikke har tålt, eller kan ha fått i seg et fremmedlegeme som den må få ut. Det er ikke nødvendig å ringe veterinæren med en gang hunden har kastet opp, med mindre du ser mye blod i oppkastet. Da kan det være at hunden har spist et fremmedlegeme som har revet den opp innvendig.

Du bør holde maten igjen litt etter at hunden har kastet opp. Er den i full fart igjen kan dere fortsette som før ved neste måltid. Fortsetter hunden å kaste opp hyppig, får diaré og blir slapp bør du derimot ta raskt kontakt med veterinæren. Det samme dersom du mistenker at den kan ha spist et fremmedlegeme.

Diaré

Oppkast og diaré hører ofte sammen. Ett eller to tilfeller gir ingen grunn til bekymring. Skulle det derimot bli hyppige og mange episoder bør du kontakte veterinæren. Langvarig diaré kan gi dehydrering, og i verste fall være et tegn på farlig sykdom. Begge tilfeller krever tilsyn av veterinær.

Urinveisinfeksjon

Dette er også en vanlig sykdom hos hunder. Det forårsakes av at bakterier finner veien opp urinrøret og inn i urinblæren. Som hos mennesker er det hyppigere tilfeller av urinveisinfeksjon hos tisper, da deres urinrør er kortere, og dermed gir kortere vei for bakteriene å nå frem.

Typiske tegn er hyppig vannlating, med små mengder urin, samt at hunden viser tegn til smerte når den tisser. I tillegg kan den få redusert allmenntilstand, dårlig matlyst og feber. Merker du noen av disse symptomene må du ta snarlig kontakt med veterinæren.

Skabb

Skabb er en middtype. Hunnmidden lager ganger under huden der den legger eggene sine. Hunden smittes oftest ved indirekte kontakt med rev som har skabb. Det kan være at reven har gnidd seg inntil et tre som hunden gnir seg inntil etterpå.

Symptomer på skabb vises ved intens kløe, spesielt om natten, pelsløse områder, rødhet og skorper i huden.

Det er viktig å oppsøke veterinær så snart som mulig, slik at man kan komme i gang med behandling og unngå videre smitte til andre dyr. Skabben hos hund kan også gi kløe og hevelse i huden hos mennesker.

Ørebetennelse

Det forekommer at hunder får betennelse i det ytre øret. Det er ulike årsaker til dette, slik som parasitter, allergi, fremmedlegemer og hudproblemer. I tillegg kan det være forårsaket av en immunsykdom. Dette kan gi bakterievekst eller soppinfeksjon i øregangen, og kan være svært smertefullt. Hunderaser med hengende ører er mer utsatt for ørebetennelse.

Symptomer kan være rødhet i øregangen, smerter, kløe, vond lukt, puss fra ørene, mørkebrun ørevoks, at hunden rister på hodet, eller får problemer med balansen.

mts_wordx